EMIS Rasporedi

Prednosti automatizirane optimizacije školskih rasporeda

Kreiranje školskih rasporeda je dobro poznat i analiziran problem. Obrazovni stručnjaci i specijalizirani programeri su ga rješavali desetljećima, i danas možemo naći solidnu literaturu koja opisuje svu kompleksnost i teškoću tog problema. Za obrazovne stručnjake on predstavlja specifičan, često pretežak problem usklađivanja željenog sa mogućim, sa bezbroj varijeteta i mogućnosti pogreške. Za programere to je zadatak u kojem je potrebno optimizirati širok spektar visoke složenosti, u rasponu od zadanih vremenskih do zadanih prostornih ograničenja. A za ravnatelje kao odgovorne osobe škola, planiranje rasporeda je uvijek bio dodatno opterećenje i izvor neželjenih problema.

Uobičajeno je skeptično mišljenje večine nastavnika koji na klasičan način („ručno“) prave školske raporede o sposobnosti računalnih programa za automatizirano generiranje rasporeda. Kroz ovu dokumentaciju ćemo dokazati suprotno: to ne samo da je moguće nego je i dokazano u teoriji i praksi mnogih škola i fakulteta u okruženju. Aplikaciono programsko rješenje EMIS RASPOREDI, koje je dio našeg Integriranog edukacionog informacijskog sustava EMIS i koje nam sada stoji na raspolaganju, ne samo da može uspješno generirati raspored bilo koje škole KSB, nego to radi neusporedivo efikasnije i brže. I što je najvažnije, najčešće bolje od klasičnog načina rada.

Automatizirano kreiranje rasporeda

Aplikacija EMIS Rasporedi u potpunosti automatizira kreiranje rasporeda bilo koje vrste. Pri tome, generiranje rasporeda se optimizira na način da se od ogromnog broja mogućih kombinacija na vrlo učinkovit način konvergira ka optimiziranom rješenju u skladu s postavljenim ograničenjima.

Uobičajeno je da se raspored tipične osnovne ili srednje škole uspješno gernerira nakon svega par minuta procesiranja.

Interaktivni način rada

Rad sa aplikacijom EMIS Rasporedi zahtijeva uobičajeno poznavanje problematike pravljenja rasporeda, koje većina nastavnika već razumije. Mada je iskustvo koje posjeduju nastavnici koji 'ručno' prave rasporede uvijek dobro došlo, ono se ne zahtijeva.

Razlog tomu proizlazi iz činjenice da aplikacija EMIS Rasporedi radi na interaktivan način. Sučelje aplikacije je u skladu sa Windows standardima, pa je način rada vrlo sličan tipičnim programima koje večina korisnika poznaje i koristi. U slučaju da postojeća konfiguracija rasporeda iz bilo kojeg razloga ne zadovoljava, proces generiranja i optimiziranja se može zaustaviti i ponovo aktivirati u svakom trenutku.

Ukoliko želimo izvršti određene izmjene postojećeg rasporeda, omogućen je veom jednostavan interaktivni način rada izmjena bilo kojeg ranije zadanog parametra. Na kraju, jednostavno generiramo novi raspored.

Konačni rezultat visoke kvalitete

Rasporedi koji su generirani od strane aplikacije EMIS Rasporedi zadovoljavaju sva postavljena ograničenja, uključujući vremenska, prostorna i pedagoška. Konačni rasporedi uključuju rasporede za sve odjele, za pojedine odjele, za sve nastavnike, za pojedine nastavnike i još mnogo drugih formata.