(ocijenjeno sa 5,00 / 1 korisnika)

Faktori rizika u prometu kod mladih

Činjenica da u saobraćajnim nezgodama širom svijeta strada više mladih ljudi između 15 i 29 godina nego od AIDS-a, malarije, tuberkuloze ili drugih oblika nasilne smrti.

Ovaj podatak pokazuje da su mladi u prometu ozbiljno ugroženi, bez obzira u kom se dijelu svijeta nalaze.

Kombinacija tri ključna faktora utiče na povećanje rizika od stradanja mladih u saobraćaju širom planete. To su godine, neiskustvo  i spol. Pored ovih, tu su i ostali faktori koji utiču i na sve ostale starosne grupe, kao što je  nepoštovanje propisa, dotrajalost vozila, dotrajali putevi i drugo.

Navodimo detaljnije ključne faktore:

1. Godine

Mladi ljudi:

  • loše procjenjuju stupanj rizika
  • testiraju svoje mogućnosti
  • precjenjuju svoje sposobnosti
  • vole da svojim ponašanjem privuku pažnju
  • su pod uticajem svog društva

2. Pol

Evidentno je da su mladići skloniji rizičnom ponašanju u želji da privuku nečiju pažnju. Također, oni češće precjenjuju svoje vozačke sposobnosti. Muški vozači mlađi od 25 godina imaju tri puta veći rizik od stradanja svojih vršnjakinja za volanom.

3. Neiskustvo

Novi, neiskusni vozači razmišljaju o svakom potezu kojeg planiraju da izvedu, bilo da je u pitanju projmena stepena prenosa ili bilo koja druga radnja, a gotovo uvijek je neophodno po nekoliko radnji izvesti istovremeno. Tako dolazi do mentalnog preopterećenja i grešaka u vožnji.

Neiskusni vozači nisu u mogućnosti predvidjeti rizične situacije, da kontroliraju svoje vozilo i da po potrebi brzo donesu ključne odluke.