(ocijenjeno sa 4,80 / 5 korisnika)

Novogodišnji običaji u svijetu

Stanovnici raznih država diljem svijeta prakticiraju različite i zanimljive novogodišnje običaje, kako bi im Nova godina donijela više sreće i uspjeha u odnosu na prethodnu. Navodimo primjere nekih poznatijih država koje imaju, za nas neoubičajene običaje, tijekom obilježavanja novogodišnjih praznika.

U Velikoj Britaniji vlada vjerovanje da prva osoba koja u Novoj godini uđe u kuću donosi sreću, tako da Britanci darivaju takve osobe, uglavnom novcem, ali nerijetko i hljebom i slatkišima.

Nizozemci u novogodišnjoj noći na ulicama pale jelke, kako bi "otjerali zle duhove".

Stanovnici Švicarske prakticiraju proslavu u vidu maskarade, oblačeći kostime koji simboliziraju "dobre i zle duhove koji bi se trebali mimoići, te u novoj godini ostati samo oni dobri".

Najvažnija novogodišnja tradicija u Španjolskoj je konzumiranje grožđa. Prije nego otkuca ponoć, Španjolci pripreme 12 grozdova, koje pojedu u trenutku ispraćanja stare i dočeka Nove godine.

Rio de JaneiroBrazil, najveća južnoamerička država, je poznat po veselim stanovnicima, velikim broj turista tijekom cijele godine i spektakularnim festivalima. Zato i ne čudi da se u Rio de Janeiro-u, na njegovoj čuvenoj plaži  Copacabana okuplja kompletan grad i svi njegovi posjetioci, koji u neprekidnoj veseloj atmosferi i nezaboravnom vatrometu dočekuju novu godinu.

Mnogi parovi se tom prilikom oblače u bijelo sa nekim crvenim detaljem, što, kako vjeruju, donosi dobru sreću i romansu.

Stanovnici Japana u novogodišnjoj noći iznad vrata svojih domova vješaju konopac, za koji vjeruju da će im donijeti sreću. Kada otkuca ponoć Japanci počnu sa glasnim smijehom, koji bi im trebao donijeti radost u Novoj godini.  

Australija Novu godinu dočekuje na poseban način. Mnogi Australci zbog klimatskih uvjeta (za vrijeme novogodišnjih praznika u tom dijelu svijeta je ljeto!) novogodišnju noć provode na plažama.

Na donjoj fotografiji možemo vidjeti kako je više od milijun Australaca dočeklo novu 2017. godinu u gradu Sydney-u, Australia. Spektakularni vatromet, koji traje preko dvadeset minuta se smatra jednim od najveličanstvenijim na svijetu.